Bezienswaardigheden aan de Costa Brava

Er zijn aan de Costa Brava tal van bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van de bezienswaardigheden hebben te maken met de lange, prachtige en bewogen geschiedenis van deze streek in het noordoostelijk deel van Spanje. De verschillende musea van Salvador Dalí hebben faam gemaakt over heel de wereld en zouden zelf al een reden van bezoek aan deze regio kunnen zijn. Ben je in deze regio, dan mag je deze bijzondere musea eigenlijk niet overslaan.
Je moet in de zomermaanden echter wel over wat geduld beschikken, omdat de meeste bezienswaardigheden en musea aan de Costa Brava behoorlijk druk kunnen zijn en lange wachtrijen niet ongewoon. Sommige van de musea en bezienswaardigheden zijn slechts geopend in het hoogseizoen en de rest van het jaar gesloten. Controleer dit dus van tevoren voordat je voor onverwachte verassingen komt te staan.

Salvador Dalí

De beroemde veelzijdige Spaanse kunstenaar Salvodor Dalí bracht het grootste deel van zijn leven door in de provincie Gerona, maar woonde ook in Madrid, Parijs en de Verenigde Staten van Amerika. In Hollywood werkte Dalí onder andere samen met Walt Disney. In de directe omgeving van de Costa Brava is de zogenaamde Dalí-driehoek te vinden. De Dalí-driehoek bestaat uit drie musea die in zijn geheel gewijd zijn aan het leven en de kunstwerken van Dalí en natuurlijk aan zijn muze Gala.


Theater museum Salvador Dalí

Het belangrijkste onderdeel van de Dalí-driehoek is het Theater museum Salvador Dalí. Dit bijzonder vormgegeven museum bevindt zich in de stad Figueres op ongeveer een uurtje rijden vanaf de meeste plaatsen aan de Costa Brava. Het museum herbergt een aantal van de bekendere werken van Dalí. Maar wat misschien nog wel het meest bijzonder is, is het feit dat Dalí de laatste jaren van zijn leven in dit museum gewoond en gewerkt heeft. De voormalige woontoren van Dalí is tegenwoordig onderdeel van het museum. Dalí was in de laatste jaren van zijn leven nog bijzonder productief . Hij heeft in het museum verschillende stellages en kunstwerken gebouwd die uniek zijn voor dit museum. Als je aan komt lopen bij het museum dan is het eerste wat je opvalt de uitzonderlijke vormgeving. De immense eieren op het dak en de broodjes die tegen de gevel aangeplakt zijn. Dit is echter nog maar het begin. In het museum zal je van de ene in de andere verbazing vallen. Het kan in het museum erg druk zijn, met name in de zomermaanden. Het is daarom verstandig om het museum zo vroeg mogelijk te bezoeken zodat je in redelijke rust door het museum kan lopen.

Gala Dalí kasteel

In het dorpje Púbol staat het Casa-MuseuCastell Gala Dalí. Dit kasteel kocht Dalí voor zijn muze Gala en hij leefde zelf ook voor korte tijd in het kasteel. Tegenwoordig doet dit voormalige woonhuis dienst als museum. Dali heeft in het kasteel enkele prachtige plafondschilderingen en Trompe-l’oeil aangebracht. Gala woonde hier tot aan haar dood en werd na haar dood bijgezet in de crypte van het kasteel.
Ondanks het feit dat Dalí eigenaar was van het kasteel was hij alleen op uitnodiging welkom bij Gala. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Gala er meerdere minnaars op na hield.
Het mooiste onderdeel van het kasteel is de SalódelsEscuts, de voormalige wapenkamer. In deze kamer heeft Dalí een prachtige plafondschildering aangebracht, deze plafondschildering heeft veel weg van de plafondschildering die in het Theater museum Salvador Dalí te vinden is. Andere leuke onderdelen van het museum zijn de voormalige badkamer van Gala, de prachtig aangelegde tuin en de prachtig geëtaleerde jurken van Gala.

Cadaqués/PortLligat

Cadaqués was tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw, maar ook daarna nog een populaire bestemming voor enkele van de grootste kunstschilders van die tijd. Kunstenaars als Federico García Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró verbleven met regelmaat in dit dorp. Ook Salvador Dalí had een eigen villa in een dorp in de buurt van Cadaqués.

In deze villa in het dorpje Port Lligat is tegenwoordig het Casa-Museu Salvador Dalí gevestigd. Dalí woonde in deze villa tot aan de dood van Gala waarna hij verhuisde naar het Gala Dalí kasteel. In dit huis maakte hij het overgrote deel van zijn bekendste kunstwerken. In de villa is mooi te zien hoe Dalí werkte aan enkele van zijn grootste schilderijen. Het museum openende na enkele jaren van restaureren voor het eerst zijn deuren in 1997. Het museum is erg druk bezocht. Om de bezoekersstroom wat in de hand te houden moeten er vooraf kaarten verkocht worden die aan een bepaalde datum en tijd verbonden zijn.

Aiguamolls de l'Empordà

Het Parc Natural del’AiguamollsEmpordà is een natuurpark in de autonome regio Catalonië aan de Costa Brava in de buurt van de populaire badplaats Roses. Het Parc Natural del’AiguamollsEmpordà is van oorsprong een groot moerasgebied dat in de negentiende eeuw voor een groot deel werd drooggelegd. Dit om andere delen van de Costa Brava van water te voorzien. Het deel van het moeras dat nu nog in tact is werd in 1983 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. In het gebied komen bijzondere en minder bijzondere vogelsoorten voor zoals de kuifkoekoek, lepelaars, nachtegalen, vorkstaartpleviers en wulpen. In het gebied komen in totaal zestig verschillende vogelsoorten voor. Door het gebied loopt een verharde zandweg waarover je een prachtige wandeling door dit bijzonder natuurgebied kan maken. Onder weg kom je een toren tegen en enkel hutten vanwaar je de verschillende vogels in dit gebied kan spotten.Botanische tuinen van Blanes

Er zijn in de populaire badplaats twee bijzondere botanische tuinen te vinden.
De kleinste van de twee is de Mar i Murtra. Deze bijzondere botanische tuin is ongeveer vier hectare groot. De tuin is onderverdeeld in drie secties, een subtropische, een gematigde en een Middellandse Zee zone. Deze botanische tuin werd in het begin van de twintigste eeuw opgericht door een Duitse ondernemer. De Mar i Murtra is mede door de aanwezigheid van drieduizend verschillende exotische en Mediterrane planten uitgeroepen tot een culturele schat van nationaal belang.

De grootste van de twee botanische tuinen is de Pinya de Rosa, deze is ongeveer vijf hectare groot en herbergt ongeveer zevenduizend verschillende plantensoorten. Het meest bijzondere deel van de botanische tuin is de indrukwekkende cactuscollectie. Dit is de grootste collectie van Europa. Deze botanische tuin werd gestart in 1945 door de ingenieur FerranRiviere de Caralt die een groot deel van zijn leven bezig was met het perfectioneren van de Pinya de Rosa.
De twee botanische tuinen van Blanes behoren tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van deze populaire badplaats.

Castillo de Tossa de Mar

Het kasteel van Tossa de Mar ligt op een heuvel ten noordwesten van Tossa de Mar. Het kasteel is gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw. Het diende in eerste instantie om het vissersdorp beter te beschermen tegen aanvallen van piraten. Samen met het kasteel werd de middeleeuwse stad van Tossa de Mar in zijn geheel ommuurd. Een deel van deze oude stadsmuren zijn nog steeds te bewonderen bij het kasteel van Tossa de Mar. Veel meer dan een ruïne is er niet overgebleven van de kasteel al zijn enkele torens nog in een bijzonder goede staat.
Het is leuk om vanuit Tossa de Mar even de klim te maken richting het kasteel. Is het niet om de middeleeuwse architectuur te bewonderen, dan wel om van het schitterende uitzicht vanaf deze heuvel te genieten. De laatste originele functie van het kasteel was als vuurtoren.

Medes-eilanden

De Medes-Eilanden zijn te vinden ongeveer een mijl uit de kust bij de badplaats L’Estartit. De zeven eilanden die tot de Medes-eilanden behoren zijn erg populair bij duikers. De eilanden en het gebied direct rond de eilanden behoren tot één van de belangrijkste zeeflora- en faunareservaten in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Mede door het unieke aanbod aan flora en fauna wordt het gebied veelvuldig bezocht door duikers. Wie niet kan duiken kan de spectaculaire onderwaterwereld bekijken met een glasbodemboot.
Mede door het feit dat de natuur rond deze eilanden al meer dan twintig jaar lang beschermd wordt komen hier unieke planten en diersoorten voor die je op andere plaatsen aan de Costa Brava niet tegen zal komen.

Peratallada

Het stadje Peratallada is een bezienswaardigheid op zich. Vandaar dat hij tussen de bezienswaardigheden staat en niet tussen de steden en dorpen. Het is een middeleeuws stadje dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven door de eeuwen heen. Als je door de eeuwenoude straatjes van het stadje heenloopt kun je jezelf precies voorstellen hoe het leven in de middeleeuwen in Peratallada is geweest. Het oudste gebouw is het kasteel van Peratallada dat in de tiende eeuw werd gebouwd. In de eeuwen die volgden werden er meer prachtige huizen, smalle steegjes en poorten gebouwd die tot op de dag van vandaag nog steeds te bezichtigen zijn.
Het dorp is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid aan de Costa Brava. Mede door deze populariteit zijn er veel restaurants in dit kleine dorpje gevestigd. De meeste van deze restaurants zijn te vinden aan de Carrer Mayor en de Plaça de les Voltes. In de achteraf gelegen steegjes word je soms aangenaam verrast door de prachtige restaurants die je hier tegenkomt.

Klooster van Sant Pere de Rodes

Het klooster van Sant Pere de Rodes is een voormalig Benedictijnenklooster in het bisdom van Gerona. Niemand weet precies hoe oud het klooster is. Volgens de legende dat over het klooster verteld wordt werd het klooster in het begin van de zevende eeuw gebouwd. Dit zou gedaan zijn door monniken die gevlucht waren uit Rome en in opdracht van de toenmalige paus enkele relikwieën in veiligheid moesten brengen. Het zou hierbij gaan om relikwieën van Petrus en andere heiligen. We komen het klooster in de geschiedenisboekje echter pas tegen aan het einde van de negende eeuw. In de eeuwen die volgden groeide dit klooster uit tot één van de belangrijkste religieuze centra in dit deel van Spanje. In de zeventiende eeuw werd het klooster meerdere malen aangevallen en geplunderd. Dit zorgde ervoor dat de monniken vertrokken en het eens zo prachtige klooster langzaam tot verval kwam. Een geroofde bijbel uit het klooster wordt nog steeds tentoongesteld in nationale bibliotheek van Parijs.
In 1930 kreeg het klooster de status van beschermd monument. Het klooster is voor zover mogelijk gerestaureerd en tegenwoordig geopend voor het publiek. Vooral de oude kloosterkerk is erg imposant.

Kathedraal van Gerona

Hoog boven de stad Gerona waakt al sinds de veertiende eeuw de kathedraal van Gerona over de stad. Het imposante bouwwerk dat enkel te betreden is door eerst een meer dan honderd treden tellende trap te beklimmen behoort tot de mooiste bouwwerken van deze stad. De huidige gevel is slechts drie- tot vierhonderd jaar oud. Het immense binnenschip van de kathedraal is de op één na grootste ter wereld, alleen die van de Sint-Pieter in Vaticaanstad is groter. Als je Gerona bezoekt mag je een bezoek aan de kathedraal zeker niet overslaan. Het schitterende binnenschip en de vroegere kloostergang zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Na je bezoek aan de kathedraal kun je tevens de schatkamer van de kathedraal bezoeken. Het entreeticket van de kathedraal van Gerona kun je ook gebruiken om de Sant Feliu te bezoeken.

Water World Lloret

Water World Lloret is één van de grootste en mooiste waterparken aan de Costa Brava. Je zult misschien denken dat dit een uit de kluiten gewassen zwembad is dat alleen maar leuk is voor kinderen, maar niets is minder waar. Het park bestaat uit een groot aantal erg hoge en snelle glijbanen waar je vanaf kan glijden. Sommige glijbanen kun je af met een raft of een rubberbootje. Voor de meeste glijbanen moet je minimaal 1,20m lang zijn. Maar ook aan de kleintjes is gedacht. Zo zijn er meerdere kleine badjes met allerlei speeltuigen, kleine glijbanen en waterspuwers. Naast zwemmen en glijden kun je er ook bungeejumpen.
Voor wie het tussendoor wat rustiger aan wil doen zijn er genoeg plekjes te vinden waar je even met je handdoek op een grasveldje kan bijkomen.

Andere waterparken aan de Costa Brava zijn Aquabrava en Aquadiver.

Ruïnes Empúries

Net buiten de badplaats L’Escala bevinden zich de Ruïnes Empúries. Het zijn de ruïnes van een Griekse stad die hier in de zesde eeuw voor Christus gebouwd is. Gedurende deze periode was dit één van de belangrijkste handelssteden in dit deel van het huidige Spanje. De Grieken hebben hier ongeveer acht eeuwen lang gewoond totdat in de derde eeuw na Christus de Romeinen hun intrek namen in dit deel van Spanje. Deze namen de stad over maar verlieten hem weer ongeveer honderd jaar later. Hierna kwam de stad onder een grote laag stof en zand te liggen waardoor het verval toenam.
Tegenwoordig zijn een groot deel van de ruïnes weer blootgelegd en vormen de Ruïnes Empúries een belangrijke toeristische trekpleister aan de Costa Brava. Tijdens een bezoek aan de archeologische site kom je oude Romeinse villa’s tegen, een forum, een amfitheater, tempels en een vierkant plein met een zuilengang. Je kunt hier tevens een bezoek brengen aan het museum van de Ruïnes Empúries.