Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan de Costa Brava is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de Costa Brava je perse wil zien en welke niet. De Costa Brava beslaat namelijk een groot deel van de noordoostkust van Spanje en is te groot en uitgestrekt om in zijn geheel te bezoeken tijdens een vakantie aan de Costa Brava.
De Costa Brava staat hoofdzakelijk bekend om zijn prachtige zandstranden en de drukke boulevards. Toch heeft de streek veel meer te bieden dan zon, zee en strand. In de regio zal er tal van bezienswaardigheden en prachtige dorpjes te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Bij een bezoekje aan één van deze bezienswaardigheden is het handig om te weten wanneer ze precies geopend zijn en wanneer er bijvoorbeeld een bijzondere feestdag is. Op deze pagina bieden wij allerlei praktische reisinformatie aan die van pas kan komen tijdens je verblijf aan de Costa Brava.

Douane en documenten

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen; zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.


Feestdagen

In Catalonië en aan de Costa Brava gelden er iets andere feestdagen dan in de rest van Spanje. Voor de meeste van de feestdagen geldt dat de openbare gebouwen en gemeentelijke instanties die dag gesloten zullen zijn. In veel gevallen zijn de winkels echter wel geopend op Kerstmis, tweede Paasdag en Pinksteren na. Tijdens de zomerperiode zullen de meeste winkels en restaurants ook op feestdagen geopend zijn. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat dit de periode is dat de meeste toeristen zich aan de Costa Brava bevinden. De verschillende feestdagen aan de Costa Brava zijn.

1 januari Nieuwjaar
6 januari Driekoningen
23 april Sint-Jorisdag of Sant Jordi (De nationale feestdag van Catalonië)
1 mei Dag van de arbeid
24 juni Jonsok of midzomerfeest, hier ook wel Sant Joan genoemd
11 september nationale dag van Catalonië
12 oktober Nationale dag van Spanje, deze feestdag wordt niet uitbundig gevierd aan de Costa Brava
6 december Dag van de grondwet
8 december Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december Kerstmis
26 december Sint Stevensfeest
Daarnaast zijn er nog enkele feestdagen die per jaar van datum verschillen zoals Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. In bijna alle plaatsen en dorpen aan de Costa Brava zijn pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pinpas terecht kan. Hierbij moet je er echter wel op letten dat het maestro teken aanwezig bij de pinautomaat. Als dit teken niet aanwezig is kun je hoogstwaarschijnlijk niet terecht met je Nederlandse pinpas.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Telefoon en Internet

Het bereik voor je mobiele telefoon is aan de Costa Brava zo goed als overal uitstekend. Zelfs als je met een bootje op de Middellandse Zee aan het varen bent dan heb je nog steeds goed bereik. Dit geldt ook voor het 3G netwerk alleen kan deze op zee nog wel eens wegvallen. Bij veel openbare plaatsen, restaurants en cafés in de stad wordt er gratis wifi aangeboden; vaak zonder wachtwoord. In andere gevallen is het wachtwoord bij de ober van dienst te verkrijgen. Op sommige stranden is er ook wifi aanwezig; hiervoor moet je in veel gevallen betalen. De prijzen hiervan zijn vaak aan de hoge kant.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Spanje is net als in Nederland en in de rest van Europa 112. Dit nummer kun je bellen voor alle spoedeisende hulp. Wil je rechtstreeks met de politie bellen dan kun je via 091 de Policia Nacional bellen (stedelijke politie), via 062 kun je de GuardiaCivil bellen. Dit is de politie waarvan het platteland en de dorpen hun domein is.

Openingstijden

De openingstijden van de winkels aan de Costa Brava hangen erg van de betreffende eigenaar van de winkel af. In principe zijn de winkels er van maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 21:00 uur, maar sommige zijn gesloten tijdens de siësta die duurt van 14:00 tot 16:00 of 17:00 uur. Andere winkels sluiten pas om 22:00 uur, maar openen dan vaak ook weer later. Op zondag zijn een groot aantal van de winkels gesloten, maar de toeristische winkels langs de boulevards of in de toeristische centra van de grotere plaatsen zijn in veel gevallen wel geopend. Overigens alleen maar tijdens de zomerperiode. In de wintermaanden zullen een groot deel van de winkels aan de Costa Brava gesloten zijn.

Roken

In Spanje geldt er een streng rookbeleid. Roken is verboden in alle afgesloten ruimtes. Roken is tevens verboden in alle openbare gelegenheden. Hieronder vallen ook restaurants, bars en discotheken. Er zijn zelfs geen aparte rookruimtes toegestaan. Het roken op terrassen, stranden en op de openbare weg is wel toegestaan.

Toeristische informatie aan de Costa Brava

In bijna elke stad, plaats of dorp is er wel een toeristische informatie te vinden; soms erg groot en uitgebreid en soms klein, maar je kunt er altijd informatie inwinnen of de betreffende stad, plaats of dorp en de andere delen van de Costa Brava. Naast algemene informatie kun je er ook informatie inwinnen over de verschillende bezienswaardigheden aan de Costa Brava en zijn er verschillende wandel-, fiets, en autoroutes verkrijgbaar langs de vele hoogtepunten van deze regio. Het hoofdkantoor van de verschillende toeristische informatiediensten is het OficinaMunicipal de Turismeis gevestigd in Pals.

Taal

De officiële taal in Catalonië is het Catalaans en niet het Spaans, zoals veel mensen denken. Als je als toerist echter iemand in het Spaans aanspreekt, zal je naar alle waarschijnlijkheid gewoon antwoord krijgen in het Spaans. Als Spanjaard zijnde ligt dit net iets anders en heb je een grotere kans om erg onbegrepen aangekeken te worden.
Het Engels van de meeste bewoners aan de Costa Brava is belabberd slecht. Veel verder dan een beleefdheid praatje komen de meeste mensen niet en vaak lukt dat al niet of nauwelijks. De mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreken vaak wel wat beter Engels, maar ook dit niveau is ondermaats. Een uitzondering daargelaten natuurlijk. Bij veel restaurant en cafés zijn er menukaarten in het Engels en soms zelfs in het Nederlands aanwezig. Dit voorkomt verrassingen bij het bestellen.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, waardoor er geen tijdsverschil is tussen deze twee landen. De zomer- en wintertijd lopen tevens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

De Costa Brava is een relatief veilig gebied. Overvallen of berovingen komen er maar zelden voor. Toch moet je zeker in de buurt van de toeristische trekpleisters op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Kijk uit met het dragen van veel juwelen, dure horloges en loop niet al te opvallend met hele dure apparatuur. Hiermee kan je jezelf namelijk tot doelwit maken van een overal of een beroving. Als je tijdens je vakantie aan de Costa Brava in een tent, vakantiewoning of en hotel verblijft zorg er dan voor dat de waardevolle spullen indien mogelijk veilig opgeborgen in een kluis.