Costa Brava | steden & dorpen | bezienswaardigheden | reizen naar/in de Costa Brava | reisinformatie | weer | links

Reizen naar de Costa Brava

Er zijn veel manieren om naar de Costa Brava te reizen. Een van de populairste manieren is met de auto. Je bent in slechts veertien uur naar de Costa Brava gereden; verdeel dit over twee dagen en de vakantie kan beginnen. Een snellere en misschien soms wel goedkopere manier is om het vliegtuig te nemen naar de Costa Brava. De allergoedkoopste manier om naar de Costa te reizen is met een pendelbus. Hiermee kan je vaak al voor minder dan honderd euro heen en weer reizen. Dit ben je met de auto alleen al aan tol kwijt. Een relaxte manier is om het stuk met de trein te overbruggen. Dit is in sommige gevallen ook de duurste manier om naar de Spaans kust te reizen.

Costa Brava bezienswaardigheden

De Costa Brava is behalve een heerlijke strandbestemming ook een prachtige streek in Spanje boordevol mooie dorpen en andere hotspots. Uit alle hoogtepunten van de regio heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Costa Brava bezienswaardigheden top 10

Met de auto naar de Costa Brava

Een autorit zal afhankelijk van je bestemming aan de Costa Brava ongeveer veertien tot vijftien uur in beslag nemen. Deze autorit neemt je vanuit Nederland mee langs Antwerpen, Brussel, Parijs, richting Lyon en vervolgens richting Marseille. Net na Parijs staan de borden Barcelona al aangegeven, het grootste deel van de reis kun je deze borden volgen. In de zomermaanden moet je er rekening mee houden dat je tijdens deze reis erg veel vertraging kan oplopen. Hierdoor kan je reis zomaar met enkele uren verlengd worden. Onderweg kom je veel tolwegen tegen. Een enkele reis met een personenauto zal je ergens tussen de tachtig en honderd euro aan tol kwijt zijn. Het is een lange rit die door veel mensen uitgesmeerd wordt over twee dagen. In totaal ongeveer veertienhonderd kilometer afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland en je bestemming aan de Costa Brava. Als je besluit te overnachten in Frankrijk kun je dat het beste doen na achthonderd tot duizend kilometer rijden. Hierdoor kom je de volgende dag redelijk fris en vroeg op je bestemming aan.

Het vliegveld van Gerona

Een populaire manier om naar de Costa Brava te reizen is met het vliegtuig. Het vliegveld van Gerona ligt het dichtst in de buurt van de Costa Brava. Afhankelijk van je bestemming aan de Costa Brava zal je vanaf het vliegveld van Gerona binnen een half uur tot een uur op je plaats van bestemming zijn. Het vliegveld van Gerona is overgenomen door de prijsvechter Ryanair en is vanuit Nederland alleen met deze maatschappij te bereiken. Een vlucht vanuit Eindhoven naar Gerona zal ongeveer één uur en drie kwartier in beslag nemen. Tijdens de zomerperiode kan het erg druk zijn op dit kleine vliegveld.

Andere vliegvelden in de buurt van de Costa Brava

Vlieg je liever niet met Ryanair of zijn de vluchttijden niet gunstig dan kun je eventueel uitwijken naar het vliegveld van Barcelona of het vliegveld van Reus. Hierbij moet je wel rekening houden dat de reis naar je plaats van bestemming wat langer zal duren. Kijk vooral goed welke van de drie luchthavens rondom Barcelona het gunstigste voor jou liggen.

Auto huren

Je kunt op meerdere plaatsen aan de Costa Brava of in de directe omgeving ervan een auto huren. Bij het vliegveld van Gerona zijn zo goed als alle grote verhuurmaatschappijen vertegenwoordigd. Ook in de stad Gerona kom je enkele verhuurbedrijven tegen. Aan de kust zijn er maar weinig echte grote verhuurbedrijven te vinden. Alleen in Lloret de Mar heb je de mogelijkheid om een auto te huren. Een andere mogelijkheid is om in Figueres een huurauto te nemen; dit is vooral handig als je met de trein naar de Costa bent gekomen. Als je een auto huurt aan de Costa Brava laat je dan eerst goed informeren over de verschillende voorwaarden en de eventueel bijkomende kosten. Het kan zo maar zijn dat het bedrijf dat in eerste instantie het goedkoopst leek achteraf niet zo voordelig meer is. Controleer voor vertrek de staat van de auto grondig en maak indien nodig foto’s van de verschillende mankementen. Zo kan je vrij gemakkelijk je gelijk bewijzen indien nodig.

Wil je een auto huren aan de Costa Brava? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto aan de Costa Brava vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto's en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen aan de Algarve en reserveer je auto direct online:
Huurauto vanaf Girona Airport
Huurauto vanaf Barcelona Airport
Auto huren elders in Spanje

Met de trein…

Het is mogelijk om met de trein naar de Costa Brava te reizen. Je kunt vrij gemakkelijk vanuit Nederland naar de plaatsen Gerona, Figueres en het verder gelegen Barcelona reizen. Vanuit deze plaatsen heb je de keuze om bijvoorbeeld naar Blanes te reizen en de trein of de bus te nemen naar je plaats van bestemming. Een treinreis naar de Costa Brava zal ongeveer twaalf uur in beslag nemen tenzij je veel tijd kwijt bent tijdens het overstappen. Je hoeft om in Figueres te komen slechts driemaal over te stappen; namelijk in Brussel, Parijs en Perpignan. Vanuit Figueres kun je de reis vervolgen naar Gerona of Barcelona of de bus nemen naar de vakantiebestemming. Wie liever met de trein door wil reizen kan de trein nemen naar Barcelona om hier vervolgens weer over te stappen op de trein naar Blanes. Een treinreis naar de Costa Brava zal in de meeste gevallen duurder uitvallen dan wanneer je het vliegtuig neemt.

Met de bus…

Een busreis naar de Costa Brava is voornamelijk bij jongeren erg populair. Dit omdat het de goedkoopste manier is om naar de Costa Brava te reizen. In veel gevallen zijn dit combinatiereizen waarnaast je naast de busreis ook je verblijf in één van de populaire badplaatsen aan de Costa Brava boekt. De meeste busdiensten rijden rechtstreeks naar de grotere toeristische badplaatsen aan de Costa Brava zoals Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar en Platjad’Aro. Andere plaatsen aan de Costa Brava zijn vaak wat lastiger te bereiken met pendeldiensten vanuit Nederland. Een busreis naar de Costa Brava zal ongeveer achttien uur in beslag nemen. Hierbij inbegrepen zijn enkele tussenstops onderweg.

Autorijden in de Costa Brava

De leukste en de makkelijkste manier om in korte tijd zoveel mogelijk van de Costa Brava te zien is om de streek te verkennen met de auto. De verkeersregels in Spanje verschillen niet zoveel met die wij gewend zijn wat ervoor zorgt dat het autorijden in deze regio vrij gemakkelijk gaat. De verschillende wegen zijn er goed verzorgd en worden over het algemeen netjes onderhouden. Tijdens de zomermaanden kan het nog wel eens druk zijn op de wegen van en naar de populairste toeristische bestemmingen, maar echte hele lange files komen hier zelden tot nooit voor.

Parkeren

Er zijn bij de populairste bezienswaardigheden en de drukst bezocht stranden van de Costa Brava meestal meer dan genoeg parkeerplaatsen te vinden. In veel gevallen moet je hier gebruik maken van betaald parkeren. Al zal dit alleen maar in de zomermaanden het geval zijn. De prijzen hiervan verschillen erg per plaats en per parking. Het kan dus lonen om van tevoren goed te kijken waar je de auto wegzet. Wil je gratis staan dan moet je vaak wat langer lopen naar het strand of de bezienswaardigheid.

Varen

Enkele grotere badplaatsen aan de Costa Brava worden met elkaar verbonden doormiddel van een veerdienst. Dit is een leuke manier om de verschillende toeristische badplaatsen eens op een andere manier te bekijken. Je kunt opstappen in kustplaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Tossa de Mar, waarna je de boot je meeneemt langs het grootste deel van de Costa Brava. Tijdens de zomermaanden kan deze veerdienst erg druk zijn en dient men de kaartjes van te voren te reserveren.

Openbaar vervoer

Een makkelijke een goedkope manier om jezelf te laten vervoeren aan de Costa Brava is met de bus. Dit is in veel gevallen een goedkope en snelle manier om naar de verschillende bezienswaardigheden te reizen. Hiermee voorkom je vaak files en hoef je geen parkeergeld te betalen. In sommige plaatsen aan de Costa Brava is de bus zelfs gratis.

Fietsen

Fietsen aan de Costa Brava is leuk maar kan ook behoorlijk uitdagend en gevaarlijk zijn. Voor wie het niet gewend is om in heuvelachtig terrein te fietsen kan de Costa Brava een serieuze uitdaging vormen. De heuvels zijn hier namelijk behoorlijk steil. Het stijgingspercentage loop met regelmaat op tot boven de tien procent. Als je een beetje in de buurt blijft van de kust kan het reuze meevallen, maar voor de wat minder getrainde fietser is de Costa Brava niet de ideale plaats om te fietsen.
Daarnaast zijn er maar weinig echte fietspaden te vinden in de directe omgeving van de Costa Brava. Hierdoor word je gedwongen om langs de openbare weg te fietsen en soms zelfs langs doorgaande wegen die meer weg hebben van een snelweg. Hierdoor kan het fietsen aan de Costa Brava zelfs gevaarlijk zijn. Dit mede door het feit dat de Spanjaarden minder gewend zijn aan fietsers op de weg dan wij. Er zijn langs de kust meerdere fietsverhuurbedrijven te vinden.

Sta je op een grote camping? Dan is het handig om tenminste één fiets bij te hebben om naar de campingwinkel of receptie te gaan als dat nodig is. Sommige campings aan de Costa Brava aanbiedt zijn soms wel meer dan 1500 staanplaatsen groot. Dan kunnen de afstanden weleens aan de grote kant zijn.

Toeristentreintjes

Niet echt een middel van vervoer maar meer een toeristische attractie vormen de toeristische treintjes die je in vrijwel iedere badplaats aan de Costa Brava tegenkomt. Vooral kinderen vinden het leuk om op deze manier iets van de omgeving te zien.

Meer info over de Costa Brava

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Costa Brava:
Costa Brava informatie

Costa Brava tips
Costa Brava weer & klimaat
Costa Brava's mooiste dorpjes

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy