Steden en dorpen aan de Costa Brava

Er zijn langs de kust, maar ook meer inlands tal van prachtige kleine dorpjes, stadjes en plaatsen te vinden. In het zuidelijk gelegen deel van de Costa Brava zijn voornamelijk veel grote toeristische badplaatsen te vinden. Deze veranderen tijdens de zomermaanden in gezellige Hollandse enclaves. In deze plaatsen kom je naast de vele Spaanse restaurants en barretjes ook Hollandse friettenten, cafe’s en discotheken tegen. In plaatsen als Blanes en Lloret de Mar komen voornamelijk veel jongeren.
Het meer noordelijk gelegen deel van de Costa Brava is een stuk rustiger. Hier kan het met name in de hoogzomermaanden ook nog erg druk worden, maar vergeleken met het zuidelijk deel valt het erg mee. In het noordelijk deel zijn voornamelijk kleine voormalige vissersdorpjes te vinden die in de loop der jaren zijn overgenomen door toeristen. De stranden zijn in dit deel vaak wat kleiner en liggen wat verscholen tussen de rotsen.Blanes

Blanes is vanuit Frankrijk gezien de laatste plaats die je tegenkomt aan de Costa Brava, na Blanes gaat de Costa Brava over in Costa del Maresme. De rivier de Tordera vormt de grens tussen deze twee Costa’s. Blanes staat bij de meeste mensen bekend als een populaire toeristische bestemming aan de Costa Brava. Elk jaar trekken grote groepen jongeren naar de badplaats toe om hier te genieten van al het goede wat Blanes te bieden heeft. Elk jaar komen er enkele honderdduizenden toeristen naar Blanes toe. Deze komen hier met name naartoe voor een zon-, zee-, en strandvakantie. Maar Blanes heeft meer te bieden. Zo staat de badplaats bekend om zijn twee prachtige botanische tuinen. De Mar i Murtra en de Pinya de Rosa behoren tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Costa Brava. Elk jaar tijdens het Sant Anna festival wordt er in Blanes het “Concurs de Focsd’Artifici” gehouden. Dit grootse vuurwerkfestival is één van de grootste evenementen aan de Costa Brava.

Lloret de Mar

In het zuidelijk deel van de Costa Brava tussen Lloret de Mar en Platja d’Aro in ligt de badplaats Tossa de Mar. Het is een kleine badplaats waar ongeveer vijfduizend mensen wonen, maar waar elk jaar vele tienduizenden mensen hun vakantie doorbrengen. In het dorp en de directe omgeving zijn er ongeveer negentig verschillende hotels, pensions en B&B’s te vinden. Anders dan bijvoorbeeld Lloret de Mar of Blanes richt Tossa de Mar zich meer op gezinnen met kinderen of stelletjes. Er zijn wel wat discotheken of nachtclubs te vinden, maar dit staat niet in verhouding tot veel de andere badplaatsen aan de Costa Brava. Doordat Tossa de Mar nog veel van zijn authentieke karakter heeft weten te behouden lijkt de badplaats veel minder een populaire toeristische trekpleister dan dat het in werkelijkheid is. Het kasteel van Tossa de Mar is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de badplaats en van de Costa Brava.

Platja d’Aro

Platje d’Aro is een populaire toeristische bestemming aan de Costa Brava. Dit met name om zijn prachtige drie kilometer lange zandstrand. Platja d’Aro was na Lloret de Mar de tweede toeristische badplaats die zich in de jaren zestig van de vorige eeuw aan de Costa Brava ontwikkelde. Tegenwoordig is dit voormalige vissersdorp één van de populairste bestemmingen aan de Middellandse Zee. In de buurt van de badplaats zijn tal van campings, hotels en appartementen te vinden die in de zomermaanden allemaal gevuld zijn met toeristen. Door dit massatoerisme heeft Platje d’Aro wel veel van zijn oorspronkelijke karakter verloren. De boulevard van Platja d’Aro en de achterliggende straten zijn gevuld met restaurants, souvenirwinkels en barretjes. In de zomermaanden kan het in Platja d’Aro behoorlijk druk worden. De stranden en winkelstraten zijn dan gevuld met toeristen. In de avonduren kun je er goed uitgaan.


Palamós

Tamariu is één van de drie badplaatsen in de gemeente Palafrugell. Tamariu is net als de andere badplaatsen Calella de Palafrugell en Llafranc een wat minder toeristische bestemming aan de Middellandse Zee. In vergelijking tot badplaatsen als Blanes of Lloret de Mar een oase van rust. Het dorp dankt zijn naam aan de vele tamarisken die hier langs de kust groeien.
Het dorp beschikt over een prachtige kleine baai met een zandstrand en een kleine boulevard. Aan deze boulevard zijn er meerdere gezellige horecagelegenheden te vinden waar je heerlijke tapas kunt eten en een biertje kan drinken. Het strand van Tamariu, ook wel bekend als Tamariu Beach ligt in één van de meest beschutte baaien van de Costa Blanca. Het kristalheldere water is zeer uitnodigend om een duik in te nemen. Het strand van Tamariu is een zogenaamd Blauwe Vlag strand en behoort tot de schoonste stranden van Europa.

Pals

Op de heuvel Puig Asprenet iets uit de kustlijn ligt het dorpje Pals. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpjes aan de Costa Brava. Het dorp beschikt over een prachtig middeleeuws centrum dat elk jaar veel toeristen naar het dorp lokt. Hierdoor zijn er in het dorp veel toeristische winkeltjes te vinden. In het dorp zijn er met name veel keramiekwinkels te vinden. Deze keramiek wordt hoofdzakelijk in het nabij gelegen stadje La Bisbal geproduceerd. Een van de mooiste gebouwen in het dorpje is de Sant Pere kerk uit de tiende eeuw na Christus
Op enkele kilometers van het dorp Pals vandaan ligt de badplaats Platja de Pals. Deze badplaats is in het bezit van één van de grootste stranden in dit deel van de Costa Brava. In totaal beslaat dit strand 3,5 kilometer van de Costa Brava.

L’Estartit

Het voormalige vissersdorp L’Estartit is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming aan de Costa Brava. De badplaats is voornamelijk populair bij duikers en snorkelaars. Dit met name door de Medes-eilanden die voor de kust van L’Estartit liggen. Ondanks het feit dat de vissershaven in L’Estartit allang verdwenen is worden sommige oude tradities er nog steeds geëerd. Zo worden nog steeds tijdens sommige katholieke feestdagen processies gehouden en leeft men hier soms nog volgens de oude zeemanstradities.
L’Estartit is in het bezit van een prachtig strand met daarvoor een kleine jachthaven. Deze jachthaven is eigendom van “Club Náutico de Estartit”, maar indien er plaats is kan iedereen aanleggen. In het dorp zelf zijn enkele toeristische winkelstraten te vinden. De bekendste en drukste hiervan is de winkelstaat Santa Anna.

L’Escala

L’Escala is een kleine badplaats in het centrale deel van de Costa Brava aan de Middellandse Zee. Net als veel huidige badplaatsen aan de Costa Brava heeft L’Escala een verleden als vissersdorp, maar dit veranderde in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De omgeving van het dorp wordt al vele duizenden jaren bewoond. De Ruïnes Empúries zijn daar nog het tastbare bewijs van. Het waren de Grieken die zich voor het eerst in deze omgeving vestigden. Het huidige dorp is ongeveer 300 jaar oud. L’Escala is gesticht door vissers.
Zoals al gezegd is het dorp tegenwoordig overgenomen door de toeristen. Deze komen hier met name voor het bijna tien kilometer lange zandstrand dat zich vanuit L’Escala uitstrekt naar de Emperiabrava. Niet ver van L’Escala ligt het dorpje San Pere de Pescador.Emperiabrava

Anders dan de meeste bestemmingen aan de Costa Brava is Emperiabrava geen voormalig vissersdorp dat overgenomen is door de badgasten maar een aangelegd vakantiedorp. De bouw van dit behoorlijke resort startte in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het resort werd bijna tien jaar later opgeleverd. In de zomermaanden verblijven er in dit vakantieoord ongeveer 80.000 toeristen. Deze komen voornamelijk naar de Emperiabrava toe om te genieten van een heerlijke zon-, zee- en strandvakantie. Het uitgestrekte strand tussen de Emperiabrava en het verderop gelegen L’Escala leent zich hier perfect voor. Een van de populairste attracties bij Emperiabrava is het Skydivecentrum Emperiabrava dat tot de drukst bezochte skydive-centra ter wereld behoort. Het is tevens de grootste van Europa.

Roses

Roses is een grotere badplaats in het noordelijk deel van de Costa Brava. Het stadje ligt aan de baai van Roses waar nog steeds de belangrijkste vissersvloot van de Costa Brava te vinden is. De visserij is echter maar bijzaak aangezien de meeste inwoners van Roses tegenwoordig hun geld verdienen met het toerisme. Roses is in het bezit van een vier kilometer lang zandstrand waarlangs in zijn geheel een boulevard loopt. Er wonen iets minder dan twintigduizend mensen in het stadje, maar in de zomermaanden verviervoudigt dit aantal. Het dorp staat bekend om zijn prachtige wandelroutes die langs de verschillende dolmen en menhirs in deze regio lopen. Er lopen tevens twee routes van de Grande Randonnée door de regio. Een groot deel van het schiereiland Roses bestaat uit het Parc Natural del Cap de Creus.
Net buiten het stadje lag het restaurant van El Bulli. Dit fameuze restaurant behoorde jarenlang tot de beste restaurants ter wereld. Het restaurant is inmiddels al even gesloten, maar in het voormalige pand is nu een museum gevestigd. In het museum staan verschillende moderne installaties, die je een kijkje geven in het creatieve proces, dat El Bulli tot het beroemdste sterrenrestaurant maakte.

Reserveer hier uw kaartjes voor het El Bulli museum

Llançá

Gerona is de grootste stad in de buurt van de Costa Brava en tevens de hoofdstad van de provincie Gerona. Het is een oude stad die al door de Romeinen werd bewoond later kwamen onder andere de Moren en de Visigoten. Deze verschillende beschavingen hebben allemaal sporen in de stad achtergelaten en de stad uiteindelijk gevormd tot het huidige Gerona. De stad staat voornamelijk bekend om de bijzondere kleurrijke huizen langs de Onyar, de kathedraal van Gerona, de stadsmuren en de oude Joodse wijk. Wil je meer weten over Gerona bezoek dan Geronavoorbeginners.nl.

Llançá is een oud stadje aan de Costa Brava dat al sinds de tiende eeuw na Christus bestaat. Voor het toerisme leefden de inwoners van Llançá voornamelijk van de handel in olijfolie en van de visserij. Het dorpje is waarschijnlijk gesticht na de komst van het klooster van Sant Pere de Rodes. Dit klooster bestaat nog steeds, maar is nu voor een deel ruïne geworden. Andere historische bezienswaardigheden in Llançá zijn de toren van Abbat en de Sant Vicenç Kerk. Deze zijn beide te vinden op het Plaça Major in het historisch centrum van het stadje.
Llançá is een van de weinige dorpen aan de Costa Blanca dat nog steeds een eigen vissersvloot heeft. Het toerisme heeft overigens wel de overhand genomen. Llançá staat bekend als een rustig toeristisch stadje met veel gezellige cafés en restaurants. De stranden van Llançá zijn bekroond met een blauwe vlag en behoren daarmee tot de mooiste en beste stranden van Europa.

Gerona

Gerona is de grootste stad in de buurt van de Costa Brava en tevens de hoofdstad van de provincie Gerona. Het is een oude stad die al door de Romeinen werd bewoond later kwamen onder andere de Moren en de Visigoten. Deze verschillende beschavingen hebben allemaal sporen in de stad achtergelaten en de stad uiteindelijk gevormd tot het huidige Gerona. De stad staat voornamelijk bekend om de bijzondere kleurrijke huizen langs de Onyar, de kathedraal van Gerona, de stadsmuren en de oude Joodse wijk. Wil je meer weten over Gerona bezoek dan Geronavoorbeginners.nl.

Begur

Op enkele kilometers van de kustlijn op ongeveer tweehonderd meter hoogte ligt het dorpje Begur. Het dorp is noemenswaardig omdat midden in het dorp op het hoogste punt het kasteel van Begur te vinden is. Vanaf dit kasteel kun je prachtig de omgeving overzien. Op heldere dagen kun je meer dan 100 kilometer ver zien. Na een de fikse wandeling naar het kasteel kun je bijkomen op een van de terrassen op het Plaça de la Vila. Tijdens de wandeling naar het kasteel kom je Indianos tegen. Deze opvallende herenhuizen zijn in veel plaatsen aan de Costa Brava gebouwd. In de buurt van Begur zijn enkele kleinere vakantieverblijven te vinden. De bekendste hiervan zijn Aiguafreda, Aiguablava, Fornells, Sa Riera, Sa Tuna.

Figueres

Figueres is na de hoofdstad Gerona één van de grootste en belangrijkste steden in de provincie Gerona. De stad is bij de meeste toeristen bekend om het Theater museum Salvador Dalí. Dit museum is één van de drukst bezochte musea aan de Costa Brava. Ondanks het feit dat veel toeristen alleen een bezoek brengen aan dit museum en de rest van de stad links laten liggen heeft Figueres nog meer te bieden dan alleen Dalí. Zo ligt net buiten de stad het Castell de Sant Ferran. Dit gigantische fort is gebouwd in de achttiende eeuw en behoort tot de grootste historische bouwwerken van Catalonië.
Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de Iglesia de Sant Pere, Museu del Joguet de Catalunya en de Rambla de Figueres. Als je naar de Costa Brava met de trein wil reizen dan is de kans groot dat je in Figueres over moet stappen.

Barcelona

Vanuit de meeste plaatsen, steden en dorpen aan de Costa Brava ligt deze prachtige wereldstad op één tot anderhalf uur rijden. Als je langere tijd aan de Costa Barva verblijft dan is een bezoek aan Barcelona een must. Deze prachtige stad met zijn vele hoogtepunten is een bezoek meer dan waard. Of je er nu naartoe gaat voor de architectuur van Gaudí of om een bezoek te brengen aan het schitterende stadion van FC Barcelona, de stad zal je altijd blijven verbazen. Wil je meer weten over deze bijzondere Catalaanse stad bezoek dan Barcelona voor beginners.