Costa Brava | steden & dorpen | bezienswaardigheden | reizen naar/in de Costa Brava | reisinformatie | weer | links

Het weer aan de Costa Brava

De Costa Brava heeft een warm Mediterraan klimaat met milde winters en warme soms hete zomers. De Middellandse Zee heeft een grote invloed op het klimaat van de Costa Brava. Mede door deze invloed zullen er hier minder snel weersextremen voorkomen dan in de meer landelijk gelegen delen van Spanje. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het gehele jaar al is er een licht verhoging merkbaar in het voor- en najaar. Dit is gelijk qua weer de aangenaamste periode om aan de Costa Brava te verblijven. De dagen en nachten zijn er dan al zo warm, dat je er heerlijk op het strand kan liggen maar nog niet zo heet dat het onaangenaam wordt. De meeste toeristen verblijven echter in de zomermaanden aan de Costa Brava. De periode is warm en soms zelfs heet te nomen. De Middellandse Zee is in deze periode qua temperatuur erg aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 24 graden Celsius. Al met al is het klimaat van de Costa Brava het gehele jaar erg aangenaam en met name geschikt als zomerzonbestemming. Daarnaast kun je hier ook overwinteren maar ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier in de wintermaanden een stuk lager dan bijvoorbeeld in de Costa Blanca. Hierdoor is de Costa Brava geen winterzonbestemming.

Costa Brava bezienswaardigheden

De Costa Brava is behalve een heerlijke strandbestemming ook een prachtige streek in Spanje boordevol mooie dorpen en andere hotspots. Uit alle hoogtepunten van de regio heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Costa Brava bezienswaardigheden top 10

Zomerzon

Het klimaat van de Costa Brava wordt voor het grootste deel bepaald door zijn ligging aan de Middellandse Zee en gedeeltelijk door de aanwezigheid van de Pyreneeėn. De aanwezigheid van de Pyreneeėn zorgt er het gehele jaar voor dat als er onweersbuien voorkomen deze lang blijven hangen. Dit kan met name in de avonduren voor hevige onweersstormen zorgen. Tijdens de zomermaanden komen er gemiddeld meer onweersbuien voor dan tijdens andere delen van het jaar.
De zomermaanden zijn aan de Costa Brava aangenaam warm en soms zelfs heet te noemen. De gemiddeld dagtemperatuur in de zomer ligt net iets onder de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal het afkoelen tot net iets onder de twintig graden Celsius. Op het warmste deel van de dag kan het kwik hier met gemak boven de veertig graden Celsius uitkomen. Op deze momenten zal de hier altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling zorgden. Toch is het verstandig om op het heetst van de dag niet in de zon te gaan zitten maar een koel plaatsje in de schaduw in de buurt van de zee op te zoeken. De zonnekracht is hier een stuk hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn, dus insmeren met een hoge factor zonnebrand is een must.

Overwinteren aan de Costa Brava

De Costa Brava is niet de eerste plaats in Spanje waar je aan denkt om te overwinteren. Toch komen er elk jaar redelijk wat toeristen naar deze Costa toe om het koude weer elders in Europa te ontvluchten. Aan de Costa Brava heb je een minder grote zonzekerheid dan aan de meer zuidelijk gelegen Costa’s in Spanje, maar als de zon er schijnt tijdens de wintermaanden dan is het er ook gelijk aangenaam. Hier denken de Spanjaarden zelf echter anders over, want ij lopen op het moment dat het achttien graden Celsius is met een muts op en een dikke jas aan. Terwijl de „toeristen” in deze periode vaak zonder jas in slechts een trui gekleed langs de boulevards lopen. Het zeewater is tijdens deze periode eigenlijk te koud om in te zwemmen maar als je ooit een Nieuwjaarsduik zou willen maken dan is het hier een stuk aangenamer dan aan onze eigen Noordzeekust.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag aan de Costa Brava is aan de lage kant. Gemiddeld valt er niet meer dan 50 millimeter aan neerslag per maand. Alleen tijdens de lente- en herfstmaanden kan de gemiddelde neerslag iets hoger liggen, maar dit is marginaal. De maanden maart en april zijn de maanden met de meeste dagen met neerslag. Tijdens deze maanden regent het gemiddeld eens in de drie dagen. Sneeuw komt maar zelden voor in deze regio. Om de zoveel jaar komt er hier een dag voor met lichte sneeuwval. Als het sneeuwt aan de Costa Brava dan kan dit gelijk voor grote problemen zorgen aangezien ze er niet op voorbereid zijn. Na sneeuwbuien in 2012 kwamen grote delen van de Costa Brava zonder stroom te zitten en werd het vliegveld voor enkele uren gesloten.
De gemiddelde jaarlijkse neerslag aan de Costa Brava bedraagt 700 millimeter, maar kan iets afwijken per regio.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat in de Costa Brava komen er maar zelden weersextremen voor in dit deel van Spanje. Het enige wat met regelmaat gebeurt is dat het kwik hier boven de vijfendertig graden Celsius uitkomt. Op deze dagen zal het heet en vochtig zijn aan de Costa Brava. De luchtvochtigheid zal oplopen en hierdoor is er een verhoogde kans op onweer. Als er in dit deel van Spanje eenmaal onweer voorkomt duurt het vaak even voordat het weer wegtrekt. Dit heeft te maken met de Pyreneeėn. Doordat deze er in principe voor zorgen dat het onweer niet verder kan en boven de Costa Brava blijft hangen. Onweer kan voor veel schade zorgen, met name campinggasten kunnen lijden onder dit fenomeen.
Tijdens de wintermaanden kan het kwik na een heldere dag tijdens een heldere nacht enkele graden onder nul uitkomen maar halverwege de ochtend komt het kwik dan vaak al weer ver boven het vriespunt uit.

Skioorden in de Pyreneeėn

Het klimaat van het kustgelegen deel van de Costa Brava wijkt in veel gevallen af van het klimaat van de Costa Brava in de buurt van de Pyreneeėn. Dit deel van de Costa Brava ligt namelijk veel hoger waardoor er hier andere temperaturen voorkomen. Zo ligt bijvoorbeeld het dal van Nuria op ongeveer tweeduizend meter en hebben de omliggende bergen toppen van boven de drieduizend meter. Dit maakt dit deel van de Costa Brava een ideale wintersportbestemming. Het is hier niet zo groot als bijvoorbeeld de wintersportgebieden in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland maar skiėn kun je er. Tijdens de wintermaanden valt er in dit deel van de Costa Brava genoeg sneeuw om goed te kunnen skiėn. Als je vanuit Gerona in de winter richting de Pyreneeėn rijdt dan zijn de besneeuwde bergtoppen het eerste wat je opvalt.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 13 3 5 uur 9 dagen 52 mm 13
februari 14 4 5 uur 9 dagen 43 mm 13
maart 16 5 6 uur 10 dagen 48 mm 13
april 17 7 6 uur 10 dagen 64 mm 14
mei 21 11 7 uur 8 dagen 66 mm 17
juni 25 15 8 uur 6 dagen 50 mm 20
juli 28 18 9 uur 4 dagen 37 mm 23
augustus 28 18 8 uur 5 dagen 46 mm 25
september 25 16 6 uur 8 dagen 69 mm 23
oktober 21 11 6 uur 7 dagen 77 mm 20
november 16 7 5 uur 9 dagen 80 mm 17
december 14 4 5 uur 9 dagen 57 mm 15
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste periode om qua weer de Costa Brava te bezoeken zijn de late lentemaanden of de vroege herfstmaanden. De temperatuur is hier dan erg aangenaam zonder dat het er te heet kan worden. Hierdoor ben je bijna verzekerd van een aangenaam verblijf aan de Costa Brava. De meeste toeristen komen echter tijdens de hoogzomermaanden naar de Costa Brava toe. Je bent in deze maanden bijna verzekerd van aangenaam vakantieweer, maar het kan in deze periode soms erg heet worden. Op deze dagen kun je misschien meer het beste net als de Spanjaarden jezelf terug trekken op je hotelkamer met airco en een siėsta houden. Ben je niet in het bezit van een hotelkamer met airco zoek dan een koele plek in de schaduw uit en probeer zoveel mogelijk zeewind te pakken te krijgen. Mocht het weer je in de zomermaanden een keer in de steek laten dan zijn er gelukkig genoeg bezienswaardigheden in de duurt van de Costa Brava te vinden om jezelf bezig te houden. Een bezoek aan de stad Gerona tijdens een bewolkte dag is zeker een aanrader.

Meer info over de Costa Brava

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Costa Brava:
Costa Brava informatie

Costa Brava tips
Costa Brava weer & klimaat
Costa Brava's mooiste dorpjes

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy